Pedicure 013 Nieuws

Wat is een neuroom van Morton?

Een Mortons neuroom is een zenuwbeknelling in de voet. De verdikte gevoelszenuw ligt tussen de middenvoetsbeentjes en loopt door naar de tenen. De beknelde zenuw in de voet zit meestal in de zenuw tussen de 3e en 4e teen (geteld vanaf de grote teen) soms tussen de 2e en 3e teen, en heel zelden tussen alle drie de tenen.

Welke klachten geeft een neuroom van Morton?

De belangrijkste klacht van een zenuwbeknelling in de voet is een (vaak verschietende) pijn. Meestal bestaan er pijnlijke tenen en zijn de middelste tenen het pijnlijkst. De pijn kan ook voelbaar zijn in de bal van de voorvoet bij het begin van de 3e en 4e teen (of 2e en 3e teen) met uitstraling (bijvoorbeeld een elektrische prikkeling) naar de genoemde tenen. De pijn in de tenen voelt als zenuwpijn, is brandend, stekend of wordt als kramp in de tenen ervaren. Er kan ook een verminderd, dof gevoel zijn in de tenen. U kunt het gevoel hebben dat er 'iets zit' of dat er 'iets verschiet'.

Een Mortons neuroom geeft pijn onder de bal van de voet met soms uitstraling naar de tenen. Op de website voetenenkelklacht.nl (zie onderstaande link) zijn duidelijke afbeeldingen te zien.

Vaak wordt de pijn erger tijdens lopen en belasten, vooral indien er strakke schoenen of hoge hakken gedragen worden. Meestal helpt het om de schoen uit te doen en de voet te masseren.

Gaat een Mortons neuroom vanzelf over?

De klachten van een Mortons neuroom kunnen vanzelf over gaan. Het hangt van uw schoenkeuze, de mate van zenuwbeschadiging en van hoelang u het Mortons neuroom al hebt. Als uw klachten maar kort bestaan en u niet altijd klachten hebt, kan de beknelde zenuw in de voet soms vanzelf genezen en weer dunner worden. Bestaat het Mortons neuroom al langer (jaren) en zijn de klachten inmiddels ook in rust, dan gaan de klachten het neuroom waarschijnlijk niet meer vanzelf over. U hebt dan een specialistische behandeling nodig om van uw klachten af te komen.

Waarom de juiste soort en maat kinderschoenen belangrijk zijn?

De voetboog wordt gevormd in de eerste tien jaar. Daarnaast verandert bij de natuurlijke ontwikkeling de stand van de voet en het been in de eerste zes tot acht jaar. Dat moet ervoor zorgen dat de spieren aan de binnen- en buitenzijde van de voet en het been zich op de juiste manier ontwikkelen.

Babyvoetjes

Babyvoetjes moeten vrij kunnen bewegen, dus: hoe schattig ook, stop ze niet in hippe sneakers. Warme slofjes of sokken is meer dan genoeg. Een kindervoet is nog grotendeels van kraakbeen, dus die wil je zo lang mogelijk uit die stugge schoentjes houden. Als kinderen ongeveer twee maanden zelfstandig buitenshuis lopen, kun je kiezen voor 'first step'-schoentjes.

Kindervoeten

Bij schoolgaande kinderen vanaf vier jaar mogen de schoenen wat steviger zijn, maar wel met een buigzame loopzool. Dit is nodig om te zorgen dat de kindervoet goed kan afwikkelen.

Kinderschoenen zijn vaak te stug. Een schoen wringen, zoals je een doekje uitwringt, kan helpen om te zien hoe stevig de schoenen zijn bij de voetholte. Ook de lengte en breedte moeten goed zijn. In de lengte mag je 1 tot 1,5 centimeter extra ruimte geven voor de snelle groei.

Lees de volledige tekst in het volgende artikel van Nu.nl: