Eelt en kloven

Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenste laag van de opperhuid (de hoornlaag). Eelt ontstaat door wrijving of druk. Dit komt vaak voor onder de bal van de voet, maar ook aan de bovenkant van een teen of aan de zijkant van de voet of de hiel als eelt rand. Een dun laagje eelt is een natuurlijke bescherming van onze huid, maar als er een abnormale verdikking (pathologisch eelt) ontstaat, kan dit op den duur een pijnlijk en branderig gevoel geven.

Oorzaak eeltvorming

Door veel wrijving of druk op één gebied van de voet, worden er meer huidcellen aangemaakt dan er aan de oppervlakte afsterven. Zo ontstaat er een eeltlaag.

 

Oorzaken van verhoogde druk zijn onder meer overgewicht, een verkeerde stand van de voeten en/of tenen en slecht passende sokken en/of schoenen. Ook het lopen op schoenen met hoge hakken zorgt voor een onnatuurlijke stand van jouw voeten, hierdoor kan er op jouw voorvoet eelt ontstaan.

 

Bij sommige mensen vormt er meer eelt dan bij anderen. Heb je een droge huid, dan heb je over het algemeen sneller kans op eelt. Door een verminderde talgproductie hebben vooral oudere mensen vaak een droge huid - en dus ook eelt. Ook extreme zweetvoeten of een afwijkende stand van de voeten vergroten de kans op eeltvorming.

Kloven

Een kloof ontstaat vaak door een te droge huid. Deze droge huid verliest zijn elasticiteit en kan bij belasting niet meer meebuigen. Daardoor kan de huid barsten. Onder of tussen de tenen ontstaan kloven door overmatige productie van transpiratievocht. Soms gaan kloven of kloofjes gepaard met een schimmelinfectie.

 

Oppervlakkige kloven beperken zich tot scheuren in de opperhuid. Bij diepe kloven kunnen de scheuren doordringen tot in de diepere huidlagen. De randen zijn dan vaak verhard door eelt. Kloven kunnen erg pijnlijk zijn. Ze kunnen gepaard gaan met bloedingen. Infecties kunnen ontstaan wanneer een kloof open is. Om dat te voorkomen is het raadzaam de kloof door onze pedicure te laten behandelen en haar advies op te volgen.

Kloven behandeling

Pedicure 013 behandelt kloven door eerst de dikke laag eelt en de harde randen van een kloof voorzichtig weg te snijden. Daarna wordt de huid machinaal glad en met goede rondingen afgewerkt. Dit bevordert de elasticiteit van de huid, zodat genezing van de kloven mogelijk is. De pijn zal direct na de behandeling sterk verminderen. Aan het einde van de behandeling wordt uitleg en advies gegeven over de juiste nazorg. Het aanschaffen van de juiste producten is mogelijk binnen onze praktijk.

Voorkom eelt en kloven

  • zorg voor goed passende schoenen en zolen die geen wrijving of druk veroorzaken;
  • slippers en schoenen met een open hak verhogen de kans op kloven;
  • laat overtollig eelt tijdig verwijderen door onze pedicure of vijl voorzichtig eelt met een eeltvijl weg, zo nodig 2x per week. Dit kan ook onder de douche met een puimsteentje of fijne eeltvijl. Deze zijn verkrijgbaar in de praktijk. Gebruik geen open rasp, want die kan wondjes veroorzaken;
  • smeer je voeten regelmatig in met geschikte voedende crème. Een geschikte eeltvijl en crème zijn verkrijgbaar in de praktijk.